Tisková zpráva AMSP ČR - Stravenky nerušit

Praha, 13.6.2011. Vláda opět přitlačila na zrušení stravenek. „Argumenty ministra financí Miroslava Kalouska – rovné podmínky pro všechny - mají logiku, ale v tomto případě jde o neracionální rozhodnutí, které zatíží všechny – stát, firmy i zaměstnance, v dané chvíli to považujeme za nerozumné a zásadně s tímto návrhem nesouhlasíme“, uvádí předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček.

Stravenky používá v ČR 60.000 zaměstnavatelů, přijímá je 25.000 restaurací a podnikových prodejen a fungují běžně ve 21 evropských zemích. Příspěvky na stravování dostává 80 % všech zaměstnanců. Navrhovaný roční paušál ve výši 3.000 Kč není řešením, pro zaměstnance takováto částka nemá význam a státní rozpočet to zatíží odhadem o 12 miliard korun. Předpokládaný daňový výnos ale bude pouze ve výši přibližně 5 miliard korun. Na tuto změnu doplatí tedy všichni (stát, zaměstnavatelé i zaměstnanci):

1- stát: bude negativní dopad do rozpočtu přibližně o 7 miliard

2a firmy běžné: 70 % podniků dnes poskytuje tuto výhodu svým zaměstnancům, v konečném důsledku to sice firmy přežijí, ale zvedne se jim daňové zatížení, což je v rozporu s tím, co vláda deklarovala (nezvyšovat daně);

2b firmy zaměřené na poskytování služeb oblasti pohostinství: zásadní snížení tržeb a v jejich důsledku ztráta pracovních míst (odhad až 10 tisíc);

3- zaměstnanci: pokud jim firma tento krok nevykompenzuje na jejich účet, dostanou zcela minimální částku v hodnotě cca 10,- Kč/den ve formě paušálu.

Tento výčet navíc nebere v úvahu transakční náklady legislativního charakteru. Diskutabilní je i tzv. „stejný metr na všechny“, když dnes si může každá firma vybrat, zda využije možnosti podpořit stravování zaměstnanců či ne, tedy žádnou diskriminaci zde neshledáváme. Výjimky stejně nebudou všechny zrušeny, tedy ponechme i tuto, tím spíše, když tím nikoho nezatížíme.