Stanovisko AMSP k novele zákona o podpoře malého a středního podnikání

Vláda dnes projednává změnu zákona č.47/2002 Sb, o podpoře malého a středního podnikání. Důvodem je odstranění bariér pro širší a efektivnější využívání prostředků na podporu malého a středního podnikání návratnými formami podpory. Mezi tyto formy podpory jsou řazeny úvěry, rizikový kapitál a záruky, včetně s nimi spojenými různými formami finančních příspěvků, souhrnně dále uváděno jako „finanční nástroje“.

AMSP ČR tyto změny podporuje, neboť nepřijetí této novely by mohlo komplikovat využívání prostředků z rozpočtu EU. Současné znění zákona totiž nepočítá například s formami podpory na bázi majetkových účastí státu ve firmách, čímž vzniká mezera mezi národní legislativou a legislativou EU.

Karel Havlíček, předseda AMSP ČR k tomu dodává: „ Nejenže se jedná o nezbytný krok s ohledem na sjednocení legislativy, ale v tomto případě je to i krok věcně zcela správným směrem. Jedná se o návratnou formu podpory, byť poskytovanou s určitou mírou rizika. Dlouhodobě tvrdíme, že dotovat  nevratnými prostředky neúspěšné firmy nemá význam. Žádná dotace ještě neudělala z nešiky podnikatelskou hvězdu, o nulovém přínosu do celkové ekonomiky nemluvě. Záruky, fondy rizikového kapitálu nebo měkké úvěry naopak patří k formám podpory, které stimulují schopné firmy k vyšším výkonům a návratnost nebo alespoň částečná návratnost umožňuje podporovat další projekty“.