Banner_540x60_AMSP.jpg

GASTRO_540x60_sleva__002_.jpg

EU_540x60_2.jpg


Výčepy očekávají pokles zákazníků

moje_restaurace_RGB_mala.png Protikuřácký zákon rozděluje restaurace. Mírná většina provozovatelů malých restaurací nesouhlasí s protikuřáckým zákonem. Více jak 60 % provozoven neposkytující jídlo očekává negativní dopad, u těch, které nabízejí pokrmy, je to jen 30 %. Polovina všech dotázaných začíná řešit existenční problémy. AMSP ČR předkládá v rámci platformy Moje restaurace průzkum dopadů protikuřáckého zákona na malé hospody.

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR připravila ve spolupráci s agenturou Ipsos průzkum, který porovnává přístup malých restaurací k protikuřáckému zákonu. Průzkumu se v dubnu letošního roku zúčastnilo 570 majitelů malých provozoven.

Zákaz kouření nepatří mezi hlavní bariéry podnikání provozovatelů malých restaurací. Polovina majitelů stravovacích zařízení vidí největší překážky v byrokracii a nedostatku personálu, problém v zákazu kouření reflektuje 18 % z nich. Z průzkumu rovněž vyplývá, že čím větší dělá restaurace obrat, o to více se kloní k zákazu kouření, naopak provozovny s minimálním obratem jsou proti zákazu kouření.

55 % provozoven nesouhlasí s protikuřáckým zákonem, 36 % je naopak pro jeho zavedení. 19 % jednoznačně počítá s úbytkem zákazníků, dalších 13 % to považuje spíše za pravděpodobné. Naopak 41 % nemá žádné obavy o udržení klientely, 27 % to nevylučuje, ale jsou spíše optimističtí.

Provozovny neposkytující jídlo očekávají negativní dopad přijetí nekuřáckého zákona na návštěvnost v 61 %. U provozoven s jídlem činí tento podíl jen 30 %. 

To se odráží i v postoji k přijetí protikuřáckého zákona. Souhlasí s ním 28 % provozoven bez jídla, naopak u provozoven poskytujících pokrymy je souhlas s přijetím 36 %.

Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR k tomu dodává: „V České republice je více jak 40 tisíc stravovacích zařízení, průměrná životnost jedné provozovny je deset let. S ohledem na jejich velikost a typ stravovací služby se jedná o natolik rozdílná podnikání, že není možné jejich problémy zobecňovat. Proto jsme při AMSP ČR vytvořili platformu Moje restaurace, která se zaměřuje zejména na nejmenší provozovny. U protikuřáckého zákona je zřejmé, že malé hospody, výčepy začínají řešit existenční problémy. Polovina z nich přiznává potíže.“

             

Tisková zpráva ke stažení zde:
TZ_Vycepy_ocekavaji_pokles_zakazniku.docx TZ_Vycepy_ocekavaji_pokles_zakazniku.docx (118,95 KB

                      

Průzkum ke stažení zde:

Ipsos_pro_AMSP_Vyzkum_provozovatelu_pohostinstvi_zaverecna_zprava_04_2017_KOR_31_05_2017.pptx Ipsos_pro_AMSP_Vyzkum_provozovatelu_pohostinstvi04_2017.pptx (1008,99 KB)


Nahoru

Kalendář akcí

« 2019 »
« říjen »
  Po Út St Čt So Ne
40   1 2 3 4 5 6
41 7 8 9 10 11 12 13
42 14 15 16 17 18 19 20
43 21 22 23 24 25 26 27
44 28 29 30 31      

02_EET.png

01_MIST__I___EMESEL.png

03_ANAL__ZA.png

04_MEOHUB.png
04_FB_podnikova_zena.png

04_FB_SC_YB.png

05_FB_R___2016.png

06_YT_R___2016.png


AMSP obrázek 1 AMSP obrázek 2 AMSP obrázek 3 AMSP obrázek 4 AMSP obrázek 5

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR

Od roku 2001 sdružuje na otevřené, nepolitické platformě malé a střední podniky, živnostníky i spolky. Je hlavním reprezentantem nejširšího podnikatelského segmentu v ČR, vedle legislativy, exportu, inovací, vzdělávání a financování MSP se zaměřuje na rodinné firmy, řemeslníky, začínající podnikatele, lokální producenty a pěstitele, malé obchodní a gastro provozovny, ženy v podnikání a podnikatele na venkově.