Oficiální stanovisko AMSP ČR k registračním pokladnám: S kanónem na krtka

AMSP ČR chápe, že stát má snahu maximálně zefektivnit výběr daní a omezit krácení DPH. Současně je ale nutné zdůraznit, že drobní živnostníci nejsou hlavními strůjci daňových úniků. Zavedení registračních pokladen nebo jakýchkoliv systémů napojených na centrální databázi proto nemusí přinést kýžený efekt. Považujeme nicméně za korektní diskutovat jak nad analýzou výpadku výběru daní od drobných obchodníků, tak nad případnými opatřeními včetně souvisejících nákladů.

AMSP_logo___esky_mal___pruhledn__.gif

Pokud nás kdokoliv přesvědčí, že efekt bude výrazně vyšší než vstupní náklady a nevznikne tím současně pro velkou část živnostníků finanční zatížení v podobě pořízení nové výpočetní techniky, potom je možné diskutovat nad jejich zavedením. Předseda AMSP ČR Karel Havlíček k tomu dodává: "Je třeba se oprostit od politických proklamací, vzít tužku do ruky a dopočítat všechny náklady vzniklé se zavedením nového systému a to porovnat s přínosem vyššího výběru daní. Není možné nařídit statisícům živnostníků pořízení nového technického vybavení a současně nevědět, kolik opatření konkrétně přinese. Za takové rozhodnutí je potom nezbytné nést přímou odpovědnost. Osobně se domnívám, že jdeme s kanónem na krtka. Nejlepší řešení bývají ta nejjednodušší, tedy zesílit kontroly berních úředníků u malých prodejců a hlavní aktivity koncentrovat na velké organizované skupiny, které stát okrádají o desítky miliard".

Tisková zpráva ke stažení zde:

TZ_2014_02_20_Registracni_pokladny.doc TZ_2014_02_20_Registracni_pokladny.doc (88,50 KB)