Banner_540x60_AMSP.jpg

GASTRO_540x60_sleva__002_.jpg

EU_540x60_2.jpg


Zamyšlení libereckého pekaře

Jiří Bláha jako nečlen AMSP ČR sleduje naše iniciativy především na poli podpory živnostníků a dá se říci, že v řadě věcí nám tleská. Zaslal nám jeho článek, který odmítl otisknout časopis PEKAŘ CUKRÁŘ Pekařského svazu s odůvodněním“citlivosti tématu“ s přihlédnutím ke skutečnosti, že tento časopis je distribuován do Sněmovny, Senátu , na Ministerstvo zemědělství a další instituce. My panu Bláhovi prostor dáme.

Dobrý den,

Sleduji Vaše iniciativy a dá se říci, že v řadě věcí  Vám tleskám. Jediné co mne zaráží je celonárodní mlčení a mlžení nad každodenním rozkrádáním nás všech. Denně napříč všemi obory se setkávám s prací na černo, zneužíváním sociálních dávek, krácení odvodů, DPH a daní, úplatkářství, manipulace výše cen obchodů, rozkrádaní firem zaměstnanci  atd. atd. a je mi z toho už opravdu smutno. Článek, který mi dosud nebyl zveřejněn, zasílám níže:

 

Vážení pekaři a pekařky,

obracím se na Vás s problémem, který mne v poslední době hodně trápí, a nemohu k němu zároveň zůstat lhostejný.

Proto jsem se rozhodnul oslovit pekařskou obec.

Před měsícem jsem měl možnost po dlouhé době navštívit jednu úspěšnou pekárnu v bývalém západním Německu. Cesta to sice byla dlouhá, ale stála za to. Stále se v myšlenkách k této návštěvě totiž vracím. Nechci hodnotit či porovnávat úroveň strojního vybavení, automatizaci výroby, čistotu, pracovní nasazení či ceny výrobků. V hodně věcech jsme se přiblížili či dosáhli stejné úrovně a např. šíři sortimentu máme mnohem větší.

V hlavě mi leží jiná věc. Jak je možné, že je v Německu v prodejním prostoru pekařské speciálky vystavené zboží jako alkoholické nápoje, med a další drahé výrobky a nic se tam neztrácí. Při pohledu na takovéto prodejny jsem se začal sám před sebou stydět. Stydět se za to, že my jsme lhostejní k tomu, jak a v jakém prostředí žijeme, jak se k sobě chováme a hlavně co pro to, abychom moli žít slušně a se vztyčenou hlavou děláme. Přiznávám, že i já bohužel raději před problémem ustoupím, občas si sice zanadávám, anebo kolegy kolem sebe častuji „zaručenými“ radami, jak by co mělo být, ale to je v podstatě vše. 

A nyní se vrátím ze společenské situace v naší zemi k pekařskému oboru. Určitě mi dáte všichni za pravdu, že sehnat dnes kvalitního pracovníka do pekárny je stále těžší a těch, kteří se chtějí živit prací a přitom nekrást, je stále méně. A bohužel je stále méně i těch, kteří chtějí pracovat za oficiální mzdu. Přemýšlím o tom, kde se zrodil tento problém. Naše pekárna patří mezi ty, kterým se vcelku daří a tak k nám dost často pekaři přijíždí na „čumendu“, aby zjistili, jak to ten Bláha vlastně dělá. Pro mne jsou tato setkání často dobrou inspirací, jak jít v podnikání dál. Mám radost i z toho, že většina má zájem o to naše krásné voňavé řemeslo.

Stále více mne však v poslední době trápí názor části z vás, podnikatelů, na problematiku odvodu DPH, sociálních, zdravotních odvodů a daní. Ano, máte pravdu, když rozhořčeně argumentujete naší státní politikou, rozkrádáním státních financí a podobnými nešvary. Není ale právě krácení daní právě ta špatná cesta, kterou ukazujeme svým zaměstnancům? Každý zaměstnanec je přece i potenciální zákazník a my mu vlastně říkáme, že „krást a okrádat je přeci normální.“ Mluví se o tom denně v televizi, rádiu, přečteme si to v novinách, kritizujeme po hospodách… a pak dá při výplatě zaměstnavatel pekaři stejně většinu mzdy bez pásky. Co by si také nepomohl, když to dělá leckdo? Ti, kteří se tímto způsobem života dostali do dluhových pastí, už nemají zájem ani pracovat. Stejně jim jednou všechno exekutoři zabaví.

Podle mne je tento způsob podnikání cesta do pekla. V zájmu momentálního zisku někteří okrádáme sami sebe navzájem. Nebo snad někdo z Vás, který si pozve domů řemeslníka na opravu čehokoli, se nesetkal s dotazem: „potřebujete doklad“? O tom, co následuje, už nemá cenu se rozepisovat, protože většina odpoví: „nepotřebuji“! A v tom je i klíč k řešení problému. Začít být poctiví sami k sobě, nepoukazovat jen na ty druhé a poctivostí a dobrým příkladem ovlivňovat i své okolí. Pak, možná za nějaký čas, nebudeme muset závidět okolním západním státům, možná, když přestaneme být lhostejní a zapojíme se do dění kolem nás a když odstraníme z politiky všechny ty prospěcháře, tak se dočkáme i opravených silnic, čistých měst, vyššího důchodu a menších daní. Zmenšíme totiž prostor pro ty „nemakačenky“ a podvodníčky, kterým, jak je národním folklórem, většina spíše závidí, jak jsou šikovní, někteří je dokonce i obdivují.

Ne, nejsem zdaleka pyšný na všechno, co jsem v životě vykonal, je hodně věcí, za které se vždy budu stydět. Jedno jsem si však již před lety ujasnil. Nechci a nebudu žít jako někteří kolem mne, kteří se sice pyšní, jak poctivě vyrábějí své výrobky, ale přitom zaměstnance zaměstnávají jen za minimální mzdu a zbytek na ruku, krátí tržby, neodvádí DPH, odvádí méně za sociální a zdravotní pojištění a daně. Věřte, že podnikat se ziskem jde i bez těchto úliteb a „malých domů“.

Co říci závěrem? Přeji Vám všem co největší tržby, kvalitní zaměstnance, hodně pevné zdraví, chuť do další poctivé práce a hlavně trpělivost na vaší nelehké cestě v tom našem krásném řemesle. A buďte více „bláhoví“, jako jsem já celý život a věřte, BUDE LÍP!

Jiří Bláha, pekař a cukrář
Živnostník roku 2010


Nahoru

Kalendář akcí

« 2019 »
« říjen »
  Po Út St Čt So Ne
40   1 2 3 4 5 6
41 7 8 9 10 11 12 13
42 14 15 16 17 18 19 20
43 21 22 23 24 25 26 27
44 28 29 30 31      

02_EET.png

01_MIST__I___EMESEL.png

03_ANAL__ZA.png

04_MEOHUB.png
04_FB_podnikova_zena.png

04_FB_SC_YB.png

05_FB_R___2016.png

06_YT_R___2016.png


AMSP obrázek 1 AMSP obrázek 2 AMSP obrázek 3 AMSP obrázek 4 AMSP obrázek 5

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR

Od roku 2001 sdružuje na otevřené, nepolitické platformě malé a střední podniky, živnostníky i spolky. Je hlavním reprezentantem nejširšího podnikatelského segmentu v ČR, vedle legislativy, exportu, inovací, vzdělávání a financování MSP se zaměřuje na rodinné firmy, řemeslníky, začínající podnikatele, lokální producenty a pěstitele, malé obchodní a gastro provozovny, ženy v podnikání a podnikatele na venkově.